Elektrische bedrijfswagen lease
Vanaf 2025 zullen er in Nederland minimaal 30 binnensteden emissievrij ingesteld moeten zijn, zoals afgesproken in het klimaatakkoord. In de toekomst zal dit alleen maar oplopen. Vanaf 2030 moeten namelijk alle voertuigen in de zero-emissie zones volledig emissievrij rijden. Van elektrische bestelauto's is nog maar weinig bekend. Hierdoor heeft Leasegarage een elektrische bedrijfsauto overzicht ontwikkelt. Hierin vindt u en vergelijkt u alle elektrische bedrijfswagens op de markt gemakkelijk met elkaar.
Dealer en leasemaatschappij onafhankelijk
Bij Leasegarage kunt u alle mogelijke elektrische bestelauto's leasen die op de markt beschikbaar zijn. Leasegarage werkt dealer en leasemaatschappij onafhankelijk waardoor wij u elk beschikbaar model kunnen aanbieden. Op zoek naar een model wat niet in onze database staat? Laat het ons weten! Ook voor startende ondernemers zijn er mogelijkheden. Het is dus mogelijk om een elektrische bestelbus te leasen zonder dat je veel startkapitaal nodig hebt.
Waarom een elektrische bedrijfswagen leasen?
Elektrische bestelwagens zijn uitermate geschikt om operationeel te leasen. Het grootste voordeel hieraan is dat het restwaarde risico bij de dealer ligt en niet bij uw bedrijf. Daarnaast is het een groot voordeel dat u zich geen zorgen meer hoeft te maken over de aanstaande emissie zones. Het volgende voordeel dat zich voordoet wanneer er gekozen wordt voor een elektrische bestelbus zijn de zeer lage kilometerkosten. Het opladen van uw elektrische bestelauto kost minder dan 'even' de tank van de bedrijfswagen vullen bij een tankstation met benzine of diesel. Bovendien laat u via deze manier aan de buitenwereld zien dat uw bedrijf bezig is met maatschappelijk verantwoord ondernemen.
De voordelen van een elektrisch voertuig zijn duidelijk. Ze hebben lagere bedrijfskosten, ze produceren minder uitstoot en ze bieden een soepelere rit voor passagiers dan traditionele voertuigen. Als u in de markt bent voor een nieuwe auto of bestelwagen, is het de moeite waard om een elektrisch model te overwegen als uw volgende aankoop! Leasegarage helpt u hier uiteraard graag bij!
Benieuwd naar de beste elektrische bedrijfswagen? Bekijk ze hier!
Wat zijn de voordelen van een elektrische bestelbus?
- Geen geluidsoverlast of luchtvervuiling door fossiele brandstoffen -Geen uitstoot
- Lagere bedrijfskosten dan benzinevoertuigen (bv. geen benzine hoeven te kopen)
- Gemakkelijke toegang voor gehandicapten, kinderen en huisdieren op de achterbank van een cabine of bestelwagen, door het ontbreken van een motorcompartiment
Nadelen elektrische bedrijfsbus
- Hogere kosten
- Kan veel tijd in beslag nemen om op te laden
- Angst voor actieradius
- Slechter voor het milieu wanneer elektrische stroom wordt opgewekt door verbranding van kolen of andere fossiele brandstoffen
Lease mogelijkheden bij Leasegarage
Full Operational Lease
De meest complete vorm van leasing wat Leasegarage aanbiedt is Full Operational Lease. Bij Full Operational lease komt de bus niet op de balans te staan, maar ontvangt u maandelijks een factuur. Deze vorm van leasen bevat alle exploitatiekosten, welke worden doorberekend naar een maandtermijn. Naast afschrijving en rente worden ook de volgende zaken meegenomen:
- Wegenbelasting
- Onderhoud
- Reparatie
- Banden
- Vervangend vervoer (optioneel)
- Verzekering WA
- Verzekering aanvullend
- Winterbanden (optioneel)
- Tankpas (optioneel)
De meeste populaire vorm van leasing in Nederland
Bij Full Operational Lease worden alle kosten die samenhangen met de bedrijfswagen uitbesteed. Deze vorm is dan ook de meest populaire vorm van leasing in Nederland. Het enige waar u als klant voor hoeft te zorgen is de maandelijkse betaling. Mocht u de bus ook privé willen rijden, houdt er dan rekening mee dat u ook bijtelling moet betalen. Op dit moment is het bijtellingspercentage net als bij personenauto's 12%. In 2022 gaat de bijtelling voor elektrisch aangedreven motoren naar 16%.
Netto Operational Lease
Een wat minder bekende vorm van leasing is Netto Operational Lease. Dit is een vorm van Operational Lease waarbij u zelf kunt kiezen welke componenten u meeneemt in de berekening. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om ervoor te kiezen de verzekering zelf af te sluiten en deze niet mee te nemen in het leasebedrag. Ook kunt u ervoor kiezen het onderhoud van de bus zelf te regelen. Eigenlijk werkt Netto Operational lease hetzelfde als Full Operational lease alleen heeft u nu de keuze welke componenten u meeneemt in lease of toch liever in eigen hand wilt houden.
Voordeel Netto Operational lease ten opzichte van Financial lease
Een voordeel van Netto Operational lease ten opzichte van Financial lease is dat u als klant niet de eigenaar bent van de bedrijfswagen. Het eigendom ligt bij de leasemaatschappij en zij lopen ook het risico op waardevermindering van de bedrijfsbus. U hoeft de elektrische bedrijfswagen dus niet op uw balans te noteren. Een extra voordeel is dat u ook geen aanbetaling van de BTW hoeft te voldoen. Waar dat bij Financial lease wel gevraagd wordt.
De operationele kosten heeft u in dit geval in eigen beheer. Het voordeel hiervan is dat u geen schommelende leaseprijzen heeft als u bijvoorbeeld seizoensgebonden werk uitvoert. Mocht u meer informatie willen over Netto Operational lease, neem dan hier contact met ons op.
Financial Lease
Een andere leasevorm waar u voor kunt kiezen bij Leasegarage is Financial Lease, dit is een vorm van zakelijke lease die zich alleen richt op de financiering van de bedrijfswagen. Bij Financial Lease bestaat het maandbedrag uit aflossing en een gedeelte rente. Gedurende de gehele looptijd is de bedrijfswagen terug te vinden op de balans van uw bedrijf. U en uw bedrijf lopen hierbij dus het restwaarderisico. Vooral bij elektrische bedrijfswagens moet u hier goed naar kijken. Deze zijn namelijk nog niet lang genoeg op de markt om echt te kunnen bepalen wat de restwaarde zal zijn. Wenst u meer zekerheid en minder risico te lopen. Kies dan voor een Netto of Full Operational lease.
Een slottermijn kan zeer interessant zijn
Bij Financial Lease kan er voor worden gekozen om de volledige waarde van het object gedurende de looptijd af te lossen. Een andere mogelijkheid is om een bepaalde slottermijn op te nemen in het contract. Voordeel hiervan is dat de maandelijkse kosten lager zijn. Dit is mogelijk doordat aan het einde van het contract de bedrijfswagen nog een bepaalde waarde vertegenwoordigt. Deze waarde wordt als slottermijn opgenomen in het contract en deze hoeft niet te worden afgelost. Bij einde van het contract kan deze waarde worden afgelost met de restwaarde of verder gefinancierd worden.
Speciale subsidie voor uw elektrische bedrijfswagen
Als u een elektrische bestelbus koopt of leaset komt u in aanmerking voor verschillende subsidies. Deze subsidies kunt u in mindering laten brengen op het aankoopbedrag. Bovendien kunt u ervoor kiezen het gesubsidieerde bedrag mee te nemen in de lease waardoor het leasebedrag daalt. De volgende twee subsidies worden vaak aangevraagd:
Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's - SEBA
De SEBA loopt van 15 maart 2021 tot en met 31 december 2025. Met deze regeling ontvangt u in de voertuigcategorie N1 10% van de netto catalogusprijs. De netto catalogusprijs is de prijs exclusief btw, inclusief de opties en de bpm. Dit subsidiebedrag loopt maximaal op tot € 5.000 per elektrische bedrijfswagen.
MIA - Milieu-investeringsaftrek
Met een volledig elektrische bedrijfswagen komt u naast de SEBA ook nog in aanmerking voor de MIA subsidie. Dit bedrag mag maximaal oplopen tot € 40.000. De MIA oftewel de Milieu-investeringsaftrek bedraagt 13,5% van het investeringsbedrag. U kunt dus wel stellen dat u fiscaal profiteert van het leasen van een elektrische bestelbus.
Actieradius elektrische bedrijfswagen
Elektrische bestelwagens zijn een uitstekende manier om te besparen op brandstof en de impact van uw bedrijf op het milieu te verminderen. Er is echter een grote variatie in actieradius, dus het is belangrijk om er een te vinden die aan uw behoeften voldoet. Dit soort elektrische voertuigen heeft een actieradius van 100 km (62 mijl) tot 450 km (280 mijl). De batterijcapaciteit, het rijgedrag en de grootte van het voertuig zijn bovendien van invloed op de actieradius.
Conclusie - elektrische bestelbus
De elektrische bestelwagen is een van de meest veelbelovende innovaties die het milieu kan helpen. Inmiddels zijn er al vele elektrische varianten beschikbaar. Elektrische voertuigen zijn een duurzame en milieuvriendelijke optie voor iedereen die vracht moet vervoeren over korte afstanden. Het is ook een efficiënte manier om de luchtkwaliteit in steden te verbeteren, waar vrachtwagens verantwoordelijk zijn voor meer dan 50% van de voertuigemissies! Plus, als ze worden opgeladen met hernieuwbare energie, kunnen elektrische voertuigen koolstofnegatief zijn.
Weinig nadelen aan een volledig elektrische bedrijfswagen
De nadelen van de elektrische bestelwagen zijn schaars. Eén moeilijkheid is dat de aankoop van een elektrische bestelwagen momenteel meer kost dan een traditioneel voertuig dat op diesel of gas rijdt; naarmate de batterijtechnologie in de toekomst beter wordt, zal dit echter veranderen. Hierbij moet wel vertelt worden dat er inmiddels een omslag punt is wanneer een elektrisch aangedreven bus voordeliger wordt dan een bus met een verbrandingsmotor. Een ander nadeel is dat er momenteel niet genoeg elektrische oplaadstations om de behoefte aan opladen te ondersteunen. Zelfs dat is echter aan het veranderen nu meer en meer autofabrikanten hun autolijnen bouwen met dit in gedachten!
Hoe zien deskundigen de toekomst van de elektrische bedrijfswagens?
De toekomst ziet er rooskleurig uit als het gaat om rijden op elektriciteit. Veel deskundigen geloven zelfs dat elektrische bestelwagens tegen 2025 of 2030 in massa geproduceerd zullen worden en dat zij de meerderheid van de voertuigen op de weg zullen zijn.
De politiek loopt achter, de ontwikkelingen niet
De ontwikkelingen bij elektrische bestelbus gaan snel dit geldt ook voor elektrische auto's, er komen steeds meer elektrische modellen op de markt. Je kunt steeds langere afstanden rijden met een elektrische auto. Dit zal na verloop van tijd ook bij de elektrische bedrijfswagens zo zijn. Een openbaar laadpunt is ook steeds makkelijker te vinden. Bij jou in de woonwijk zal je vast wel een elektrische variant aan de laadpaal hebben zien staan.
Wenst u vrijblijvend advies om te kijken welke elektrische bus het beste bij u past? Neem dan gerust contact met ons op!